Oriënteren op MBO opleidingen

Open dagen

Naast het bezoeken van een opleidingenmarkt, is het belangrijk om open dagen te bezoeken om de sfeer binnen een school te proeven. Bekijk eens welke scholen de studierichting van jouw voorkeur aanbieden. 


Voorbereiding: pas als je weet wát je zoekt, kun je vinden wat je nodig hebt.
Bedenk vooraf wat je zoekt in een locatie. Waar voel jij je prettig bij? Dicht bij huis, ver weg (reiskosten), grote school of juist een kleine? Vind je veel samenwerkingsopdrachten fijn, of heb je liever vooral klassikaal les?
Daarnaast is het belangrijk te bekijken hoe de reputatie van een opleiding is en de kwaliteit.

Voorbeeldvragen om je te helpen voorbereiden
Op de open dagen kun je al je vragen stellen aan betrokken docenten en vaak ook aan studenten die voor de opleiding gekozen hebben. Is dit wat zij zich van de opleiding hadden voorgesteld? Is het anders dan naar school gaan in het vmbo? Op welke manier wordt lesgegeven en hoeveel huiswerk hoort erbij? Welke vakken volg je binnen de opleiding en vind je die wel leuk? Met andere woorden: vind je de opleiding leuk genoeg om er moeite voor te doen?
Bereid je goed voor op de open dag! Hoe beter je weet wat JIJ nodig hebt om te kunnen kiezen (of waar je over twijfelt) hoe meer de open dag je oplevert. Download het document Open dagen, print het uit en neem dat mee.

Meeloopdagen en proefstuderen
Dagje meelopen bij een opleiding? Veel mbo-opleidingen bieden de mogelijkheid om een dag(-deel) mee te lopen met een student die de opleiding volgt of om te proefstuderen. Op die manier krijg je een goed beeld van de sfeer binnen de school en de vakken die bij de opleiding horen. In overleg met de mentor kun je hiervoor vrij krijgen van school. Kijk op de site van de school/opleiding of deze mogelijkheid bestaat en maak er gebruik van als je wilt! Download het document proefstuderen, print het uit en neem het mee.


Proefstuderen:
• je volgt een les in een groep;
• je ontdekt of de leerstof bij je past;
• er wordt rekening gehouden met studiekiezers.

Op deze manier kom je in contact met studiekiezers die misschien dezelfde opleiding willen volgen en je proeft tegelijkertijd de sfeer op school en in de groep.


Meeloopdag:
• je loopt individueel mee met een student;
• je bent de hele dag met dezelfde persoon in de nieuwe omgeving;
• je volgt een college of een werkgroep. op MBO opleidingen

 

Documenten

Opdracht En Vragen Meeloopdag Klas 4
Word – 25,3 KB 567 downloads
Opdracht En Vragen Opendag Klas 4
Word – 25,5 KB 567 downloads