Informatie aanmelden MBO opleidingen

Stap 1: Aanmelden

Vul het digitale aanmeldingsformulier in. Dit formulier staat op de website van de mbo-school waar je naartoe wilt. Houd je identiteitskaart bij de hand, want je moet je burgerservicenummer invullen (BSN).

Stap 2: Papierwerk

Voordat je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek, heeft de mbo-school een ingevuld doorstroomformulier nodig. In dat formulier staan jouw gegevens. Je mentor of decaan moet dit regelen. Het doorstroomformulier staat in een digitaal systeem, waar alle mbo-scholen bij kunnen. Werkt jouw mbo-school niet met zo’n systeem? Print dan het doorstroomformulier uit en neem het mee naar je intakegesprek.

Stap 3: Testen, opdrachten en vraagformulieren

Bij de meeste opleidingen word je eerst uitgenodigd voor een digitale test. Dit is geen toelatingstest, maar een manier om erachter te komen wat je allemaal kunt. Soms krijg je een extra test (zoals een sporttest), een extra opdracht of moet je een vragenformulier invullen.

Stap 4: Intakegesprek

Je wordt door de mbo-school uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens het gesprek probeert de mbo-school erachter te komen of de opleiding, waarvoor je je hebt aangemeld, ook echt bij je past. Vaak wordt je doorstroomformulier, test en opdracht (zie stap 3) besproken.

Stap 5: Inschrijven

Binnen twee weken na je intakegesprek ontvang je een bericht of je geplaatst bent voor de opleiding. Ook je mentor of decaan wordt hierover bericht. Ben je bij meer dan één opleiding toegelaten? Meld je dan af voor de opleiding(en) waar je niet naartoe gaat. Ben je niet geplaatst voor de opleiding? Dan krijg je meestal het advies om een beroepskeuzetest te doen.